Kister & Urner

Kister og urner til begravelse

By 10. april 2019 No Comments

Beslutningen om hvorvidt der ønskes almindelig jordbegravelse eller kremering kan være svær for nogle og nem for andre. Det ene er ikke bedre end det andet, dog vælger omkring 75% af danskerne i dag at blive kremeret.

Valg af kiste eller urne

Oftest har afdøde selv taget en beslutning om valg af kiste eller urne. Er dette ikke tilfældet må de pårørende tage den svære beslutning.

Ved en almindelig jordbegravelse bliver kisten straks efter ceremonien i kirken båret eller kørt til gravstedet. Her bliver kisten sunket ned i graven. Kun 25% af den danske befolkning vælger i dag en begravelse. Det er derfor slet ikke så almindeligt som det har været.

Kremering kaldes også bisættelse. En bisættelse er kendetegnet ved, at kisten med afdøde, efter ceremonien i kirken, bliver kørt til krematoriet og brændt. Herefter vil de pårørende 1-2 uger efter ceremonien nedsætte urnen med afdødes aske i en urnegrav eller alternativt spreder asken ud over havet.

Krav til kister og urner

Der findes en række lovkrav som skal opfyldes i forbindelse med valg af kiste både til almindelige jordbegravelser, men også kremering. For det første skal der benyttes en kiste til begge former for begravelse.

Ved jordbegravelser kan kisten kunne modstå trykket fra den jord der lægges ovenpå kisten.

For både jordbegravelser og kremering gælder det, at kisten skal være af et let forgængeligt materiale. Kister og urner må altså ikke være fremstillet af plastik eller lignende.

Typer af kister

Farvede kister

Kister kan bestilles i mange farver. Der er stigning i antallet der vælger en farvet kiste.

Hvid kiste

Den hvide kiste er det mest almindelige valg og bruges både til begravelse og bisættelse.

Kiste i træ

Kister kan også fås i naturligt træ i træsorter såsom eg-, ask og bøgetræ.

Specialedesignede kister

Det er også muligt at få kisten specialdesignet efter afdødes ønske. Hvis du har særlige ønsker til kiste eller udsmykning kan du kontakte din bedemand, som kan vejlede dig bedst muligt.

Uanset valg af kiste eller urne kan din bedemand hjælpe til at ceremonien bliver som ønsket og afskeden bliver efter både pårørende og afdødes vilje.